2009. február 10., kedd

1.3. A nátha gyógyítása

A nátha nem gyógyítható, vagyis senki sem gyógyíthatja meg... az ember saját magát tudja csak meggyógyítani!

Vírus okozza, tehát az antibiotikumok nem segítenek. Sőt, a feleslegesen adott antibiotikum megzavarja a szervezet biológiai egyensúlyát.
Az esetleges szövődmények kezelése viszont gyakran antibiotikummal történik, de az előre adott antibiotikum nem képes megelőzni a bajt.

Ne sajnáljuk az időt az alapos orrfújásra. Legfontosabb az orrváladék rendszeres és alapos eltávolítása, ez az egyetlen lehetőség a szövődmények vagyis a“második betegségek” kivédésére. Először csak az egyik orrfelet fújjuk ki, a másikat közben fogjuk be. Ez fontos, mert ha egyszerre fújjuk ki mindkettőt, a váladék hátrafelé, az arc- és homloküreg felé nyomódhat.
Tanítsuk meg a gyerekeket is az alapos és rendszeres orrfújásra.
Ám ne legyenek illúzióink: bármilyen értelmes is a gyerek, négy-ötéves kor alatt nem tudja igazán jól kifújni az orrát. Vegyünk orrszívót.
Amint a baba megszületett, szerezzünk be egy jó orrszívót. A gumilabdás változat az első hónapokban ér valamit, egy igazi náthánál komolyabb eszközre van szükség. Van motoros orrszívó és olyan is, amelyet porszívóhoz csatlakoztatnak. Mindkettő jó, a lényeg az, hogy hivatalosan jóváhagyott, engedélyezett eszköz legyen, és hogy betartsuk a használati utasítást. Ha a baba orrában veleszületett értágulat van, a szívás vérzést okozhat! Fontos, hogy az első szívó kezelés előtt mutassuk meg a csemeténket gyermekorvosnak, esetleg gégésznek. A náthás csecsemőnek és az egy-kétéves gyereknek akár 2-3 óránként is le kell szívni az orrát.

A nátha elleni orrcseppek csökkentik a nyálkahártya duzzanatát, így pár órára megszüntetik az orrdugulást. Legjobb az úgynevezett “fiziológiás”, élettani sóoldatot az orrba csepegtetni. Házilag is elkészíthetjük: keverjünk két dl forralt vízbe negyed mokkáskanál konyhasót, és ebből cseppentsünk naponta háromszor a patikában kapható cseppentővel.

Ha az orr jól meg van tisztítva a beteg megkönnyebbül, mert ismét levegőt tud venni.

De kapható néhány ilyen készítmény recept nélkül is.

Az orrcseppek használatának szabályai vannak. Mielőtt becsepegtetnénk, el kell távolítani az orrváladékot, orrot kell fújni, kisgyereknél orrszívót használni. A csepegtetés után egy-két másodperccel hátra kell hajtani a fejet, majd szép lassan balra és jobbra forgatni.

Felnőttek és nagyobb gyerekek orrsprayt is használhatnak. Napi három csepegtetésnél többet ne végezzünk.

A kész orrcseppek azonban egy idő után irritálni kezdik a nyálkahártyát. Már nem használnak, sőt, ismét bedugul és érzékennyé, fájdalmassá válik az orr. Ezért egy hétnél tovább lehetőleg ne csepegtessünk.

Az elmúlt években egyre több nátha elleni “csodaszer” tört be a piacra, pirulák, pezsgőtabletták, vízben oldódó porok. Ezek többnyire paracetamolt és pszeudo- efedrint tartalmaznak.

A paracetamol széles körben alkalmazott láz-, fájdalomcsillapító, pszeudo- efedrin éröszszehúzó hatású. Ezek enyhítik a tüneteket.

Szalicilszármazékokat ne adjunk vírusbetegségben kisgyerekeknek, mert súlyos betegséget, ún., Reye-szindrómát válthatnak ki.

A nedves levegő hasznos, mert óvja az orrnyálkahártyát a kiszáradástól, csökkenti a torokfájdalmat. Ezért a kamillás párologtatás nagyon hasznos lehet… Létezik párologtató készülék is.

A forró gőzzel való inhalálás gyerekeknek szigorúan tilos!

Még halálos égést is okozhat, ha magára borítja a forró kamillateát.

1 megjegyzés:

  1. "A kész orrcseppek azonban egy idő után irritálni kezdik a nyálkahártyát. Már nem használnak, sőt, ismét bedugul és érzékennyé, fájdalmassá válik az orr. Ezért egy hétnél tovább lehetőleg ne csepegtessünk."
    Maximálisan egyet értek, mi nem is használunk csak ha nagyon indokolt. Amúgy a nagyobb gyerekemnek minden este és reggel kimosom az orrát a kicsinek meg minden orrszívás előtt befújok a physiomer baby orr öblítővel, ami tengervizes.

    VálaszTörlés