2008. január 16., szerda

Mik is azok a vitaminok?


Nagyon szépen és érthetően meg van fogalmazva a wikipédián


"A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek.

Az emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal kell bevinni, közülük egyesek kémiailag hozzájuk hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminok) képződnek.

A vitaminban hiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben a vitaminszegénység (hipovitaminózis); súlyosabb esetben vitaminhiány (avitaminózis) léphet fel.

Ugyanakkor túlzott bevitelük is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózis jelentkezhet (pl. vitamintabletták mértéktelen szedése esetén), s ez szintén súlyos betegségtünetekkel járhat (kivétel a C-vitamin).

A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során - főleg a hevítés hatására - a vitaminok 10-50 százaléka is elbomolhat, elveszhet.

Az egészséges szervezet működéséhez azonban nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van."


A Vision táplálékkiegészítőkben válogatva pontosan azt kaphatjuk amire szükésge van a szervezetünknek, hiszen a ma kapható gyümölcsben és zöldégfélékben már nem olyan arányban jelentkeznek a szükséges vitaminok, mint amire szükségünk lenne....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése